Logo

Elke Druppel De Grond In (EDDGI)

Het weer wordt extremer. Dat merken we allemaal. Er valt veel neerslag. Dat houden we in Nederland lokaal al op veel gebieden in de grond vast. Maar het wordt ook steeds droger. Watersystemen zijn er nog vaak op gericht om water snel af te voeren. En weg is weg! Reden dus om het water in de grond nóg beter vast te houden.

Groepsfoto
Bart de Gier

Bart de Gier Uitvoerder

Vakgebied Natuurherstel

Locatie Achterhoek: Vragender, Barlo & Lintelo

Status project In uitvoering

De natuur een handje helpen

Droogte voorkomen we niet zelf . Maar de natuur een handje helpen, dat wel! Door drainage buizen in weilanden te koppelen aan de sloot, stukken sloot te verondiepen, stuwen te plaatsen en stukken sloot te verleggen bepalen wij grotendeels zelf waar het water naartoe gaat. Zo verliezen we minder water en gaat Elke Druppel De Grond In!

Wat hebben wij gedaan?

In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel zorgen wij voor meer wateropslag in de grond. Ons Negam team was tijdens dit project te vinden op drie verschillende plekken in de Achterhoek: Vragender, Barlo en Lintelo.


Locatie Vragender

De omliggende weilanden en akkers in Vragender waren voor onze werkzaamheden voorzien van drainagebuizen. Deze buizen zorgden ervoor dat bij veel neerslag het overtollige water niet in de bovenlaag bleef zitten, maar weg zakte in de buizen en werd afgevoerd naar de sloot. Wij hebben bestaande drainage stukken aan elkaar gekoppeld, nieuwe stukken aangelegd en laten deze uitkomen in de sloot. Tevens kan er in droge zomers ook juist water de drainage buizen in stromen om de grond te bevochtigen.


Daarnaast verondiepten wij stukken van de sloot. Oftewel, we brachten meer zand aan in de sloten zodat deze minder diep zouden worden. Waarom? Het water dat normaal in de sloot kwam, stroomt nu niet snel weg maar zakt juist in de grond. Hierdoor houden we meer water vast in de grond.


Locatie Barlo

Een paar kilometer verderop, in Barlo, deden we veelal hetzelfde. Maar wat is er dan anders? Op deze locatie plaatsten wij vier stuwen. Dit zijn stalen wanden in de sloot die het water tegenhoudt. In de stuwen zitten schotbalken (verstelbare planken). Door deze balken uit de stuw te halen, of juist toe te voegen, kunnen grondeigenaren nu zelf de waterstand in de sloot regelen.


Locatie Lintelo

In Lintelo verondiepten en verlegden we de sloot. Zo stroomt het water niet weg, maar zakt het in de grond. En dat is wat we willen: elke druppel de grond in!

Eddgi
VIDEO AFSPELEN   VIDEO AFSPELEN

Meer weten?

Lees meer over EDDGI-projecten op de website van Waterschap Rijn en IJssel

Lees meer