Logo

N2000 Herstelmaatregelen Witte Veen

In opdracht van Natuurmonumenten hebben wij in het kader van Natura-2000 de natuur herstelt. In dit project draaide het om de balans tussen het behoud en herstel van een uniek natuurgebied. Om CO2-uitstoot te beperken is 25% van de werkzaamheden emissieloos uitgevoerd.

Zonsopgang Witte Veen
Uitvoerder Luuk

Luuk Lansink Rotgerink Uitvoerder

Vakgebied Natuurherstel

Locatie Haaksbergen

Status project In uitvoering

Behouden en versterken van de natuur

In het Witte Veen ligt nog zo’n dertig hectare hoogveen, zeer zeldzaam geworden in Nederland en met een grote natuurwaarde. Die bijzondere natuur werd bedreigd door verdroging en een teveel aan stikstof. Daarom zijn de afgelopen twee jaar (2023- 2024) maatregelen uitgevoerd om het hoogveen te herstellen. Dit had twee belangrijke redenen: de unieke natuurwaarden van het gebied behouden en de biodiversiteit versterken. En om de broeikasgasuitstoot van het hoogveen te verminderen en op den duur zelfs broeikasgassen vast te leggen.


Om verdroging tegen te gaan en water langer vast te kunnen houden zijn sloten en greppels gedempt. Een damwand in het kwetsbare hoogveen is hersteld en er zijn stuwtjes geplaatst. Op verschillende plekken zijn bomen en begroeiing verwijderd en delen van het gebied zijn gemaaid of geplagd. Zo kunnen het hoogveen en de vochtige heide zich weer ontwikkelen. Ook zijn oude vennen hersteld en is de waterkwaliteit van de bestaande vennen verbeterd. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de natuur in het Witte Veen sterker wordt en de biodiversiteit toeneemt. Zo voelen zeldzame soorten als de hoogveenglanslibel, boomkikker en kraanvogel zich hier helemaal thuis.

Witte veen drone
Witte Veen Mark Lansink
Witte Veen fase5

Lokale betrokkenheid

Een deel van het hout dat vrijkwam bij dit natuurherstelproject is verwerkt tot producten. De CO2 die in het hout zit blijft dus opgeslagen en komt niet (direct) in de atmosfeer terecht. En de hulpboeren van  zorgboerderij Erve Meyerinkbroek in St. Isidorushoeve hebben ons hierbij een handje geholpen! Van vogelhuisjes tot pennenbakjes en spellen. 

Producten Witte Veen

Oog voor flora en fauna

Het project is uitgevoerd in verschillende fasen om oog op de kwetsbare periodes van fauna. Tijdens het broedseizoen zijn er geen werkzaamheden uitgevoerd. In het hele werk heeft onze ecoloog Thirza het project ecologische begeleid samen met de ecoloog van Natuurmonumenten. En een ding is zeker. Onze ecoloog werd blij van deze omgeving. Thirza: "Het Witte Veen is een rijk gebied aan flora en fauna met bijzondere items zoals de boomkikker en glimwormen!" 

Het tv programma Vroege Vogels in het Witte Veen.

Het verhaal in beeld

Van begin tot eind is het Witte Veen vastgelegd op beeld. Onze projectleider Hans vertelt je hierin ook meer over het ons werk. 

Negam beeld video
VIDEO AFSPELEN   VIDEO AFSPELEN

We vertellen je graag meer over ons werk op het Witte Veen!