Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.
Een teek? Take it away!


Veilig én gezond thuiskomen
Met onze projecten staan we dagelijks midden in de natuur. Onze Negammers weten hoe het is om te werken in én met de natuur. Het op een zorgvuldige wijze omgaan met de flora en fauna is voor ons vanzelfsprekend. Maar ook de veiligheid van onze mensen staat centraal. Samen komen we veilig én gezond thuis. Mede door ons dagelijks te controleren op teken. Dus een teek? Take it away!
Negam-tekentang
Hoe controleer je jezelf nou beter dan met een echte Negam-tekentang? Samen met onze KAM-adviseur en ecoloog Thirza Wesselink hebben wij een geschikte tekentang uitgezocht en ontworpen in Negam-stijl. Ecoloog Thirza: “Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat je de ziekte van Lyme krijgt. Daarom neem ik altijd maatregelen als ik een natuurgebied in ga: Broek in de sokken, anti-teken- en muggenspray op en ten alle tijden een tekentang aan de sleutelbos of in de zak.”
Wat deze tekentang zo goed maakt? Daar is Thirza heel duidelijk over: “Bij het verwijderen van een teek is het heel belangrijk dat je een speciale tekentang gebruikt. Eén waarmee je de teek met kop en al verwijderd en deze vooral niet plat drukt. Met een pincet is de kans namelijk groot dat je in het lichaam knijpt en hij daardoor jou besmet. Onze Negam-tekentang is hier speciaal voor ontworpen. Doordat je moet schuiven in plaats van knijpen is de kans het grootst dat je de kop ook verwijderd. Daarnaast zit er ook een loepje op waardoor je makkelijker jezelf kan controleren.”


Lyme-test
Dagelijks controleren is goed. Maar zekerheid is nog veel beter. Daarom hebben onze Negammers zich allemaal getest op Lyme, door een bloedafname. Gewoon tijdens een informatiebijeenkomst van Innatooss. We begonnen de middag met een voorlichting over de teek, ziekte van Lyme, preventieve maatregelen en meer informatie over de jaarlijkse screening met tot slot de bloedafname. Uitvoerder Arjan Reerink: “Hoewel ik het wel wist. Was ik toch aardig onder de indruk wat een teek, of eigenlijk een klein monster, allemaal kan aanrichten bij een mens. Het was ook interessant om te horen dat de teek de Lyme bacterie bij zich draagt nadat hij van een besmet dier heeft gedronken. Vervolgens geeft de teek het door aan ons door te bijten.”
Tot slot een belangrijke tip van Thirza: “Teken hebben de neiging warme plekjes op je lichaam op te zoeken. Denk aan je lies en knieholtes maar ook op plekjes waar ze lastig te zien zijn. Jezelf controleren van top tot teen is dan ook een hele uitdaging, maar wel een die je moet aangaan!”