Logo

Heide: het prachtige paars

Heide. Een cultuurlandschap vol verrassingen. Je vind er zeldzame flora en fauna. Het is belangrijk om heide goed te beschermen. En wij, Negam, helpen graag een handje om dit heidelandschap verder te ontwikkelen. Zorgvuldig beheer en natuurherstel zorgen ervoor dat deze unieke gebieden nog lang bewaard blijven.

G37 A7344

Bewust(e) stappen zetten

Wij natuurbouwers zijn gek op deze paarse én roze vegetatie. En wist je dat er veel verschillende soorten heide zijn? Denk aan de struikheide, dopheide, kraaiheide en lavendelheide. De heide voelt zich het best thuis en ontwikkelt zich het beste op een zandige bodem of op veengrond. Door het verwijderen van ongewenste bosvorming, houtopslag en het afplaggen van de bovengrond geven we de heide weer ruimte om te groeien. Dit vraagt natuurlijk om vakwerk van onze collega’s!


Wij streven ernaar om de heidegebieden niet alleen te behouden, maar ook te verbeteren. We vergroten het areaal aan heide en maken de gebieden diverser voor heidesoorten. Zodat we de habitats van planten en dieren kunnen herstellen en uitbreiden.

We laten de natuur mooier achter dan we haar hebben gevonden: dat is pas écht natuurherstel.

- Thirza Wesselink

Van bos naar een kale vlakte

Hoe wij de heide herstellen? Dat vertelt onze Negammer Niek je graag: ‘’De eerste stap is het verwijderen van bomen in het gebied. Hiervoor gebruiken wij onze rupskraan. Doordat de boom wordt gekapt en niet volledig uit de grond getrokken wordt, blijven er boomstronken over. Wij noemen dit stobben. Deze verwijderen we met onze stobbenfrees. Daarna verwijderen we de strooistellaag (de laag met takken en bladeren in het bos), totdat we uitkomen bij de oude grondlaag van vroeger. Dit noemen we de kiemlaag.’’

‘’Wanneer we het gebied vlak gemaakt hebben, is het tijd om te bemesten. We maaien andere heidevelden en brengen de oogst naar ons gebied. De heide heeft dan tijd nodig om te groeien. Dit duurt een aantal jaar. Indien de opdrachtgever het vraagt, onderhouden wij de heide. We verwijderen al het onkruid en zorgen ervoor dat de heide gezond blijft doorgroeien.

Het mooiste van werken met heide is het resultaat. Je gaat eerst van bos naar kaal. En een aantal jaar later staat er een bloeiend heideveld.

Niek Boomkamp

Kraan natuurherstel

Aanschouw het paarse landschap

In de maanden juli, augustus en september staat de heide in bloei. Trek je wandelschoenen aan en aanschouw het paarse landschap op de Lemelerberg, Manderheide, Vecht- en Beneden-Reggegebied en Hellingveen. Natuurgebieden waar onze collega’s de natuur een handje hebben geholpen. En vergeet niet: vermijd afgesloten wandelpaden en houd honden aan de lijn. Zo kunnen we met z’n allen nog jarenlang genieten van de mooie paarse heidelandschappen. En haar unieke flora en fauna!

G37 A7219